Hun kiggede skeptisk på mig, husker jeg. Meget skeptisk. Den dag besøgte hun mig for første gang i klinikken med massive kæbeproblemer – faktisk kunne hun ikke åbne munden mere end et par centimeter. Hun havde selvfølgelig allerede set tandlæger, kæbespecialister og speciallæger, dygtige folk på deres fagområde. Skanninger og øvrige tests havde ingenting vist, hendes problem var forblevet uændret – så nu kom hun altså i klinikken hos mig. Jeg fortalte hende, at min erfaring er, at kæbeproblemer og kæbesmerter kan skyldes spændinger i og omkring kæben, som faktisk er udløst og fastholdt af spændingsmønstre andre steder i kroppen. Spændingsmønstre som via kroppens sindrige anatomiske sammenhænge altså i sidste instans involverede kæbeområdet, i hendes tilfælde. “Årsagen til dine kæbeproblemer tror jeg derfor ikke sidder i kæben,” sagde jeg – og lige der var det at hun så på mig med en udelt skepsis. ”Det fortæller din historie mig, for din tandlæge havde allerede fundet problemet hvis årsagen sad i kæbe eller tænder. Du er ikke den første og bliver næppe heller den sidste jeg ser i klinikken med et kæbeproblem der ikke sidder i kæben! For kroppen hænger sammen: kæbeleddet hænger sammen med masser af anden anatomi indeni dig”.” Lad mig vise dig hvad jeg mener”, sagde jeg. Og sådan gik det til, at jeg den dag behandlede et kæbe-problem uden at røre ved kæben overhovedet. Det bedrede kvindens kæbefunktion markant allerede ved første behandling. Jeg tror egentlig min klient vedblev at synes min tilgang var mærkværdig. Men hendes skepsis forsvandt, og det samme gjorde kæbeproblemet. Fuldstændig.
Naturligvis bør du vælge en behandler der kan behandle dit smerteområde – for kæbens vedkommende er det for eksempel absolut relevant at få vurderet dine tænder hos din tandlæge. Det er bestemt også relevant i visse tilfælde at mobilisere leddet blidt og smertefrit, og at instruere i få specifikke hjemmeøvelser som du selv kan arbejde med. Og selvfølgelig bør du også skænke det en tanke om der er andre dele af dit liv, der spiller ind: Er du for eksempel i en periode hvor du – i overført men også i fysisk forstand – bider tænder hårdt sammen? Eller har du måske gjort det så længe at du er blevet decideret sammenbidt?
Min pointe er blot, at du bør vælge en behandler som samtidig tænker ud af boksen: For når røntgen og skanning ikke forklarer dine kæbesmerter, ja, så er der en god sandsynlighed for at svaret på dit kæbeproblem ikke findes hos den traditionelle kæbespecialist.
Kan jeg fortælle lignende historier om hovedpine, migræne, lændesmerter, underlivssmerter, knæsmerter, nakkesmerter eller svimmelhed? Ja, det kan jeg. Følg gerne med på de sociale medier, bloggen eller i nyhedsbrevet.