Blog

25.000 børn og voksne i Danmark får hjernerystelse hvert år – hos 1/10 opstår der permanente gener. Det vigtigste råd at give i situationen er: Masser af hvile, ro, søvn og lad være med at belaste dit system med TV, Ipad og PC. Selvfølgelig er du i de første dage sygemeldt fra job eller skole – det bør ikke være til diskussion, simpelthen.

Hvad er en hjernerystelse?

Populært sagt: Din hjerne har fået en forstuvning. Ny forskning fortæller os, hvad der sker, når kraniet udsættes for en hjernerystelse: Når kraniet rammes (eller for eksempel rammer gulvet på boldbanen) skvulper hjernen rundt i hjernevæsken. Hjerne bliver stødt ind i indersiden af kraniet og der kan opstå skader i form af små blodkar der springer. Det tager tid for systemet at hele skaden, og imens er det vigtigt, at hjernen ikke overbelastes mentalt eller fysisk. Det er formentlig en af de væsentlige grunde til at man efter en hjernerystelse ikke bare har ondt som ved andre skader, men også er enormt træt: Kommandocentralen er simpelthen ramt.

Behandling af hjernerystelse hos smerteklinikken i køge

I klinikken ser jeg en del især yngre mennesker med alvorlige gener efter hjernerystelse: Smerter, kvalme, koncentrationsbesvær, svimmelhed. Ofte har det ført til langvarig sygemelding, eller til langvarigt stop for sport. Jeg behandler gener efter hjernerystelse primært ved med små blide træk og tryk at genoprette balance og flow i hindesystemet omkring hjerne og rygmarv. Hindesystemet er en integreret del af vores øvrige dybe hindesystemer om for eksempel organer, muskler, led og nerver. Derfor tager behandlingen altid udgangspunkt i hele kroppen. Samtidig er det også vigtigt at huske på, at det ikke kun er hovedet der rammes i en hjernerystelse: Når du knalder hovedet i boldbanen/ridebanen kompenserer resten af kroppen for slaget, og den kompensation giver ofte nogle forkerte spændinger andre steder i systemet. Dem skal behandlingen selvfølgelig også fjerne.

Hvad siger forskning om hjernerystelser?

I USA forskes i disse år på højtryk i hjernerystelser. Især følger af gentagne hjernerystelser. Det har nemlig vist sig, at gentagne hjernerystelser blandt professionelle spillere i amerikansk fodbold giver øget risiko for hjerneskade, demens og anden alvorlig sygdom. Så galt går det selvfølgelig ikke med de meget mildere kontaktsportsgrene som vi dyrker i Danmark, men det er værd at følge den massive forskning alligevel. For vores viden om hjernerystelser ændrer sig. Det bør vores behandling af samme også gøre.

Donald Trump var for nylig ude og postulere at situationen for NFL-spillerne efter ”de knips de får på hovedet” slet ikke er slem. Til trods for at massiv forskning altså siger det modsatte. Lidt på samme måde som når Trump hævder at Rusland ikke har annekteret Ukraine: Det ændrer ikke realiteterne. Facts er facts. Og så ikke et ord mere om Trump!

 

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: