Blog

Angst æder sjæle op, skrev Fassbinder for en del år siden. Det er stadig sandt – det ved du, hvis du kæmper med den. Angsten.

I klinikken ser jeg både helt unge og voksne med angst. Idag blev jeg spurgt, om jeg vil sætte ord på min tilgang til dig der bærer angsten. Her er ordene:

Du kommer til mig med et fysisk udtryk for dit indre følelsesliv. Jeg lader din krop fortælle sit ordløse, nuancerede sprog: Måske om klumpen i halsen, stenen for brystet, det tidvist galoperende hj…erte og maven derkan slå vilde knuder af kvalme. Med mine hænder tolker jeg fortællingen, møder dig hvor du er og giver dig muligheden for trygt at mærke hvordan du i virkeligheden har det. Jeg presser dig ikke, men skaber blot et rum. Her finder du muligheder for at er-kende uden at analysere eller rationalisere først.

I virkeligheden er det hverken magisk eller mystisk, omend det mærkes blidt og i begyndelsen vældig uvant. Det er blot omhyggeligt håndværk som gør din krops fortælling til dit primære omdrejningspunkt, mens du er i klinikken. Det er en blid måde at komme in-tune med dig selv.

Selvfølgelig er det meget enklere at forstå hvordan jeg arbejder nuanceret med din fysiske historie og “vikler dig ud af” de sindrige spændingsmønstre som du har samlet igennem årene: Fra faldet på trappen, fra gyngeturen der gav endte i en hjernerystelse, fra astmaen som gav spændinger i og omkring lungeområdet. I virkeligheden er det blot en anden nuance af kroppens fortælling.

Kan den særlige form for blid, manuel behandling erstatte psykoterapi, bliver jeg indimellem spurgt. Det ville jeg aldrig hævde – psykoterapien arbejder på helt andre vilkår og med andre midler. Psykoterapi og kropsterapi i en manuel forståelse kan derfor komplimentere hinanden på bedste vis.

Sålangt beskrivelsen fra mig. I virkeligheden er de eneste ord, som er vigtige, de ord du sætter på, når du beskriver den forskel, behandlingen gør for dig. Det er du velkommen til at gøre når vi ses – hvis du finder modet;)

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: