Blog

broer i Hjertets Slag

Sammen med Chris MacDonald sad jeg en sommeraften på en bænk et sted på Sjælland. Vi talte om passionens væsen, og om filosofi og fysiologi og alt derimellem, i forbindelse med passionsbogen Hjertets Slag. Med i min taske havde jeg til Chris en minimodel af en bro, og som med alle andre interviewpersoner på passionsrejsen spurgte jeg Chris, om han kunne gætte, hvorfor han fik netop denne metaforgave? “Well, I could only hope, sagde Chris beskedent, “that you give me this, because you think I connect with people.” Og det var spot on: Chris connecter very well med mennesker, set med mine øjne. Very well indeed, for vi mærker, at uanset hvem vi er, så vil han os gerne. Chris blev glad for byggemodellen, og det havde han også grund til at blive – for i den var jo indbygget et stort kompliment.

Selv er jeg nemlig overbevist om, at netop heri er en vigtig nøgle, for alle os som har et virke med mennesker: Uanset om omdrejningspunktet træning eller terapi, så er forudsætningen, at vi connecter med hinanden. Broen til hver klient er bygget af evnen til at lytte, både med ører og intuition, både med fag og med hjerte.

Indeni hver os er der også broer. Det er broer, der connecter følelsesmæssige mønstre, opbygget igennem vores livshistorie. Det er broer, som ikke altid er synlige for os, før de bliver set i et nyt lys, i en terapeutisk sammenhæng: Manglende selvværd, smerter eller afhængighed (for eksempel af sukker eller cigaretter) er eksempler på mønstre, som jeg i klinikken har set forvandlet…Ikke ved et trylleslag, men ved at klienten via kombination af hypnoseterapi og kropsterapi fik ny indsigt som gjorde, at gamle mønstre løsnedes indeni.

For det er faktisk ikke en naturlov, at du skal gå over bestemte broer, bare fordi de engang blev bygget i dig. Der er en verden fuld af muligheder, og det er dig, som vælger ruten og sætter destinationen. Terapien giver dig et landkort at navigere udfra, og tuner dig ind på din indre GPS. Tillid bygger broer, både når det gælder tillid imellem mennesker og tilliden i os til os selv, og på den måde kan terapien hjælpe dig med at udvide din indre verden. Rejsen er din egen – jeg er blot din rejseguide, når du inviterer mig. Tak for tilliden.

Inden jeg forlod Chris, fortalte jeg ham om bogreolen i mit venteværelse: Hylder fyldt med inspiratino til mine klienter. Jeg fumlede Chris´egen bog op af min taske, og spurgte, om han ville skrive en hilsen til dem, der i min klinik tog hans bog ned fra hylden. Chris lyttede til min beretning om hvordan kroppen fortæller, og om hvordan mennesker med ens symptomer kan have vidt forskellige årsager, der kan omfatte indre broer i både krop og følelser. Så skrev han: “To those who are hurting – stay strong, stay graceful. /Chris”.

To those who are hurting, tilføjer jeg: Der er broer i dit indre landskab. Broer af sammenhænge, som har betydning i dig på mange måder. Har du mod på rejsen?

 

(Billeder er fra bogen Hjertets Slag, og er lavet af Claus Christensen)

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: