Blog

Stress er et alvorligt problem for mange danskere. Faktisk har næsten hver tredje kvinde og hver femte mand ifølge Sundhedsstyrelsen et forhøjet stressniveau, dagligt er 35.000 danskere sygemeldt p.g.a. stress og hvert år dør 1400 danskere af sygdommen.  Stress ser desværre ud til at være en smitsom folkesygdom, for den spreder sig både blandt voksne, unge og børn.

 

Hvordan ved du, om du har stress?

Det er vigtigt at understrege, at stress i perioder er et almindeligt og ufarligt livsvilkår for mange voksne mennesker i den vestlige verden. Stress i sig selv er altså ikke problemet. Problemet opstår, hvis du i en længere periode er mere stresset end hvad du har ressourcer til at bearbejde, for så spiser stressen simpelthen af dit overskud.

Læs gerne her mine eksempler på kvinder med stress, som bør søge hjælp. Måske kender du hende?

 

Stress i en smerteklinik?

Min klinik i Køge er jo en smerteklinik, ikke en stressklinik – så hvorfor skriver jeg nu om stress? Jo, det er der en række rigtig gode grunde til. Har du langvarige smerter, så læs videre her om hvorfor også du bør vide lidt mere om stress:

 

Stress udløser smerter

Forskning viser, at når vi stresser, spænder vi ganske enkelt mere i vores muskelsystem generelt. Og de ekstra spændinger kan resultere i smerter. Du kender det måske fra dig selv i perioder hvor du har meget om ørerne – og det er også derfor, vi i sproget har vendinger som ”han bærer meget på sine skuldre” om en person der er i en belastet periode, eller ”han bider tænderne hårdt sammen” om en person som er presset.

Kort sagt: Dine smerter kan i nogle tilfælde være et tegn på, at du er stresset. Min erfaring er, at når stress udløser smerter er her ofte tale om diffuse, længerevarende smerter eller hyppig spændingshovedpine  – og ofte vil der samtidig være andre symptomer, for eksempel søvnbesvær, fordøjelsesbesvær, opblussen af eksem, kort lunte.

 

Kroniske smerter kan øge dit stressniveau

Forestil dig hvordan det påvirker din krop, hvis du blandt andet bliver stresset af at have ondt? Så er du ude i en ond spiral, og det er vigtigt, at du får hjælp til at bryde fri, inden spiralen løber løbsk med dig. For det kan være stressende for dit system at have kroniske smerter, både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Der er hjælp at få: God smertebehandling dæmper dit biologiske stresssystem, og hjælper dig med redskaber til at mindske nogle af de stressskabende og/eller smerteskabende faktorer.

I min smerteklinik tilbyder jeg dig en bred vifte af behandlinger som kan være en hjælp, hvis du har smerter og stress: For eksempel teknikker fra mindfulness eller åndedrætsteknikker som påvirker vagusnervesystemet. Jeg tilbyder også hypnoseterapi, som hjælper dig med at rydde op i det mentale mudder, sådan at du bedre kan identificere og mindske stressskabende faktorer. Både hypnoseterapi og kraniosakralterapi kan desuden være effektive i at hjælpe dit indre system med at genfinde den ro, der er gået tabt.

Med andre ord: Jeg behandler nogle gange dine specifikke smerter bedst med generelle teknikker. Har du et forhøjet stressniveau, så er dit system måske i rød zone – og lige der er den bedste smertebehandling at starte med at skrue din indre termostat væk fra rød zone. Lige der er der ingen nem genvej. For af de grunde, du kan læse om her, er det simpelthen ofte ikke muligt at smertebehandle specifikt, så længe dit generelle stressniveau er i rød zone:

 

Stress forværrer smerter

Forskning viser, at stress forværrer smerter. Undersøgelser foreslår, at grunden til dette er, at stress øger inflammationen i din krop, og inflammation påvirker hele dit system i negativ retning.

 

Stress forstørrer dine smerter

Fra forskning ved vi også, at når du er stresset, ændres din smerteopfattelse. Jeg plejer at forklare mine klienter sammenhængen med et fuldstændig uvidenskabeligt billede:

Stress er som et forstørrelsesglas, som bliver holdt henover dine smerter. Når du ser dine smerter igennem glasset, oplever du dem betydeligt større end ellers.

 

Søg læge ved alvorlig stress

Det er vigtigt at understrege, at alvorlig stress bør behandles i samråd med læge. Er du i tvivl? Så søg læge og få en stresstest.

Jeg har stor erfaring i behandling af sammenhænge imellem smerter og stress, og netop den erfaring gør, at jeg understreger tydeligt: I visse tilfælde er stress en så alvorlig helbredsrisiko, at du bør se din læge.

 

Vil du vide mere om stress og smerter?

Hvis du stadig er nysgerrig på, hvordan stress og smerter hænger sammen, så er her et tip til en læseværdig (og lidt nørdet) artikel.

 

 

(Foto: Stormseeker, @sseeker, Unsplash)

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: