Har dit barn tit smerter?
Når børn har ondt, bliver vi forældre naturligt bekymrede. Og med god grund: For smerter er et signal om, at noget er galt.
Ved akutte smerter er det som regel ret ligetil at hjælpe børn: Måske har barnet slået sig, eller måske har barnet en infektion eller feber som lægen kan hjælpe med? Akut smertebehandling hos børn er oftest problemfri.
Når børn har langvarige smerter
Men ganske mange børn har langvarige smerter, og her er behandlingen knap så selvindlysende.
Trin 1 er læge: Naturligvis er det vigtigt, at barnet hos læge er grundigt undersøgt – faktisk er det så vigtigt, at jeg i min klinik slet ikke ser børn med langvarige smerter, før lægen har afklaret mulig tilgrundliggende sygdom.
I rigtig mange tilfælde finder lægen ikke nogen påviselig grund til, at dit barn har langvarige smerter. Hvad så nu?
Når råber kroppen højt
I min smerteklinik ser jeg børn i alle aldre, som har det tilfælles, at de alle er børn med langvarige smerter, men lægen kan ikke finde nogen fysisk forklaring på smerterne.
Lægen har altså konstateret, at der ikke er nogen sygdomsmæssig faretruende grund til, at dit barn har ondt. Alligevel taler smerterne jo deres tydelige sprog: Langvarige smerter hos børn er helbredstruende, på den måde at smerterne suger overskud og ødelægger livskvalitet hos både barnet og jer som forældre.
Langvarige smerter giver svære tanker og følelser, som forstærker smerterne i en dum spiral. I den spiral er der børn som isolerer sig socialt og som er kede af eller helt nægter at tage i børnehave eller skole – og der er gode, men meget tyndslidte forældre, som ikke aner, hvad de skal gøre.
I en spiral møder jeg børn som har det dårligt og forældre, som kæmper det bedste de kan…
Hvorfor har børn kroniske smerter?
Ofte kan vi ikke konstatere en specifik årsag til, at børn udvikler længerevarende eller kroniske smerter. (Det samme gælder i øvrigt for voksne med kroniske smerter.) Min erfaring er, at årsagen kan være svær at se, fordi det hele er gået lidt i hårdknude indeni, hvor fysiske, følelsesmæssige og mentale spændinger fastholder hinanden i en knude, som barnet ikke kan sætte ord på. Men det at årsagen ikke kan konstateres, er IKKE det samme som at der ikke er hjælp at få. Der ER ofte god hjælp at få – og jeg hjælper gerne.
En knude af smerte
I ”smerteknuden” kan der nogle gange være åbenlyse elementer, som har betydning – og som jeg derfor altid taler med jer forældre om på forhånd: Hvordan fungerer barnet i hverdagen? Er der for eksempel tegn på mobning? Er der eller har der været krise i familien? Krise, chok og sorg påvirker os alle, og det er vigtigt for mig at kende dit barns historie. For svære følelser kan sætte sig som smerter, der gør ondt at bære.
Jeg spørger også ind til de fysiske sider af dit barns historie: Har barnet fysisk gennemlevet noget, som kan have sat spor: Trafikulykke, hjernerystelse, meget voldsomme fald eller andet? Hospitalsindlæggelser eller lægebehandling? For fysiske spændinger kan have udløst eller fastholdt smerterne, også selvom det er et gammelt traume.
Hvad er god smertebehandling til børn?
I min smerteklinik møder jeg dit barn og jer med omtrent 25 års faglig pondus i specialiseret smertebehandling, på baggrund af uddannelser som fysioterapeut, hypnoseterapeut, kraniosakralterapeut og mere.
Alle børn er forskellige – børn der har hovedpine (eller smerter i maven eller andre steder) er også forskellige i smerteårsagerne ligner hinanden. Og derfor er alle forløb med smertebehandling af børn hos mig også forskellige.
Kendetegnende for børnebehandling hos mig er:
Børns fantasi er en stor styrke: Jeg møder dit barn, der hvor det giver mening for ham eller hende at være – og hos børn er det ofte i fantasien vi starter. Læs for eksempel om min superheltetræning og om Bøllebob, der blev Mester-bitræner og ikke længere har mavepine. Hvad er vigtigt for dit barn? Det er HER, vi starter. Med min baggrund i terapi og hypnose kommer jeg langt omkring med børn helt ned til 3 år.
Indre spændinger skal vikles ud: Desuden har jeg i alle forløb har et fokus på specialiseret manuel behandling. Her vikler vi spinder ud i de komplicerede indre anatomiske sammenhænge, som forbinder os på kryds og tværs. Og jeg vælger ofte teknikker, der øger barnets indre ro.
Smertebehandling til babyer
Jeg ser også i klinikken en del babyer. Her er behandlingen manuel, da der jo er indlysende aldersbegrænsning i min adgang til lilletroldens fantasi. Godt håndværk kommer man nu også langt med, som du kan læse om her i mit blogindlæg om at være baby-hvisker.
"Kan du fjerne mit barns smerter?"
Det spørgsmål får jeg tit på mail og messenger. Sandheden er, at det kan jeg umuligt vide på forhånd, fordi ens symptomer kan have helt forskellige årsager. Det eneste jeg lover dig er: Hvis mine kompetencer i smertebehandling er en væsentlig del af løsningen for dit barn, så oplever barnet klar bedring i løbet af de første 3 behandlinger (med et gennemsnitligt interval af cirka 2 uger). Det løfte gælder i øvrigt uanset alder.
Eller måske er du nysgerrig på min faglige baggrund?
(Foto: Unsplash, Jordan Whitt, @jwwhitt)