Blog

640.000 danskere har migræne (i følge Migræne og hovedpineforeningen). 640.000 mennesker kender den modbydelige oplevelse af at være i helvedes forgård, imens den dunkende hovedpine suger al livskvalitet ud af krop og sind. Har du migræne, så ved du præcis hvad jeg mener.

Hvad ved vi om migræne?

Mange oplever migrænen som en halvsidig dunkende hovedpine, der optræder meget hyppigere i den ene side af hovedet end i den anden side. Migrænen varer optil 72 timer, og forudgås hos nogle af det, der kaldes aurasymptomer (det kan for eksempel være en synsforstyrrelse i nogle minutter, før migrænen kommer).

Vi ved at…:

  • Vi ved, at ”nemme” migræner udløses af specifikke fødevarer, som man kan vælge at undgå (for eksempel visse typer af krydderier, ost.
  • Vi ved, at i andre tilfælde kan migrænen udløses af stress eller søvnmangel.
  • Og vi ved, at nogle kvinder især oplever migræne ved menstruationsstart eller ægløsning.
  • Men vi ved også, at mange oplever migræneanfald ”som vinden blæser”.
  • Vi ved, at nogle oplever at en svær spændingshovedpine nogle gange kan ”tippe over i ” migræne.
  • Og vi ved, at migræne rammer både børn, unge og voksne. Migræne rammer alle aldersgrupper og køn, selvom den er særligt hyppig blandt kvinder 35-54 år (i følge Hovedpineforeningen).
Hvad siger forskning om migræne?

Fra forskning ved vi, at under migræneanfaldet er der udvidelse af nogle blodkar i hovedet. Men hvad er årsagen til, at disse blodkar udvider sig om udløser migræneanfald? Sandheden er, at trods mange års forskning, har vi ikke det fulde billede af migrænesygdomme.

I nogle tilfælde opstår migrænen efter ulykker, for eksempel kan migrænen være en uvelkommen ledsager hvis du har en hjernerystelse. I sjældne tilfælde kan sygdom være årsag til migrænesymptomerne. Derfor vil jeg først se dig i klinikken, når din læge har undersøgt dig.

Danske forskere er blandt verdens førende indenfor medicinsk migræneforskning og klassifikation af hovedpinesygdomme. De gør et fremragende arbejde, og for eksempel er mange migrænikere dybt taknemlige for triptanerne, som er en type migræneanfalds-medicin der virker på 60-80 procent af alle migrænikere (ifølge Danmarks patientforening for hovedpineramte).

Hvad så når migrænemedicinen ikke virker...?

Andre måder at behandle migræne på kan for eksempel have fokus på at mindske eller fjerne årsagen til, at migrænen opstår. For eksempel stressreducerende tiltag, der i min klinik både har et kropsligt og et mentalt ”ben”: Som du kan læse har jeg en stor faglig ballast i specialiseret fysioterapi, kraniosakralterapi, hypnoseterapi og mere.

Jeg har et specialiseret kendskab til hovedpinesygdomme, både fordi jeg har set tusindvis af migræne- og hovedpineramte klienter i min egen klinik, og fordi jeg tidligere har været fysioterapeut i opbygningen af et landsdækkende tværfagligt behandlings- og videnscenter for hovedpinesygdomme.

Kan det ligne migræne uden at være migræne?

Nogle klienter kommer til mig med migrænesymptomer, som viser sig at skyldes noget andet end migræne. For eksempel havde Anders formentlig reelt cervikogen hovedpine og ikke migræne, selvom symptomerne var de samme. Anders har fået behandling hos mig og har ikke længere det, han oplevede var migrænesymptomer.

"Kan du fjerne min migræne?"

Det spørgsmål får jeg ofte i klinikken. Sandheden er, at ens symptomer kan have mange forskellige årsager. Nogle af de årsager er indenfor mit fagområde, og andre kan jeg ikke hjælpe med. Det gælder sådan set uanset om du besøger mig i klinikken med migræne, hovedpine, nakkesmerter, underlivssmerter eller noget helt andet: På forhånd er det eneste jeg lover dig, at jeg gør mit ypperste. Og hvis det jeg kan, er en væsentlig del af din løsning, så vil du opleve begyndende bedring på de første 3 behandlinger.

 

Kender du migrænemonsteret? Så er du velkommen i min smerteklinik i Køge! Du kan booke online – så ses vi;)

kh

Helle

 

(Foto: Unsplash, Vinicius amnx Amano)

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: