Det her skriv er særligt til dig som gerne vil være klogere på dit hjerte: Hvorfor gør det rigtig ondt at have et knust hjerte? Og hvordan kommer du videre?
Jeg skriver til dig med 25 års bred faglig erfaring i smerter og smertebehandling. Den her viden vil gøre det nemmere for dig at forholde dig til, hvorfor et knust hjerte gør ondt. Ret basalt, egentlig. For der er store lighedstræk mellem følelsesmæssige smerter og fysiske smerter …
Der er lavet tusindvis af film, skrevet tusindvis af bøger og lavet tusindvis af undersøgelser om emnet kærestesorg, så jeg vil ikke bilde dig ind at jeg i det her lille skriv når hele vejen rundt om alle mulige perspektiver. Langtfra faktisk. Det perspektiv, som jeg her fortæller om har afsæt i min viden om smerter og min overbevisning om, at krop & følelser, hjerne & sjæl hænger uløseligt sammen:
Forstå dit knuste hjerte
Kærestesorg kan være en nærmest ubærlig størrelse; det kan mærkes som om dit hoved og dit hjerte er blevet skilt ad, og det er faktisk en ganske god metafor for, hvad der sker i dig: Studier viser nemlig, at mennesker med kærestesorg rent hjernemæssigt stadig er forelskede, alt imens de samtidig mentalt forsøger at forholde sig til tabet. Nogle mener, at hjertesorg nærmest kan sammenlignes med de pinsler narkomaner oplever, når de er i afvænning og derfor har abstinenser.
Så der er ikke noget at sige til, hvis du synes, det er svært at hænge sammen lige nu – for indeni er der ikke harmoni i, hvad der foregår. Dit hjerte er ude af takt med dit hoved, sagt ligefremt.
Kærestesorg ligner fysiske smerter
Undersøgelser viser, at der er en del lighedstræk i, hvordan din hjerne opfatter og tolker fysisk smerte og hjertesmerte. Blandt andet viser en forskningsundersøgelse, at bestemte områder i hjernen aktiveres, når hjernen bearbejder smerter uanset om årsagen til smerterne er fysisk eller følelsesmæssig: Smerten ved afvisning GØR ondt, ligesom en fysisk skade – og det er endda dokumenteret, at man i sjældne tilfælde kan dø af et knust hjerte. Så nej, hjertesmerte er ikke kun noget du forestiller dig …Det gør ondt at leve med et knust hjerte, punktum.
Kærestesorg gør ligeså “rigtig ondt” som fysisk smerte gør. I din hjerne har fysisk smerte og sjælesmerter store ligheder.
Alligevel er hjertesmerte OGSÅ noget du forestiller dig: Der er nemlig ingen tvivl om, at det du tænker, forestiller dig og er overbevist om, præger din krop. For din krop fortæller din historie – og det gælder altså også, når du har ondt. Er du i tvivl om forbindelsen imellem din hjerne og din krop er virkelig? Så behøver du blot et øjeblik lukke øjnene og forestille dig hvordan det vil være at sætte tænderne i en saftig citron…Mærker du mundvandet, eller måske en anden reaktion i kroppen? Nemlig. Og her var eksemplet noget så relativt betydningsløst for dig som en citron …Så hvad mon det gør ved dit indre, når du i stedet er optaget af tanker og forestillinger om noget, som har en vigtig og stor betydning (som for eksempel kærestesorg)?
Kloge smerter
Der er en grund til, at vi får akut ondt: Akut fysisk smerte er dit advarselssystem, som sikrer, at du reagerer på fare i tide. For eksempel får du ondt, hvis du sætter hånden på en kogeplade, fordi din krop signalerer at du skal flytte hånden meget hurtigt for at undgå vævsskade. Og når du brækker et ben gør det ondt, fordi din krop har brug for at du søger lægelig hjælp, sådan at du kan hele optimalt. På den måde er akut fysisk smerte et vigtigt budskab, som du skal lytte til, handle på og lære af.
Jeg vil vove at påstå, at der også er en biologisk mening med, at et knust hjerte gør ondt
Jeg vil vove at påstå, at der også er mening med, at et knust hjerte gør ondt. Dels er der et fælles budskab som er sandt på tværs af alle mennesker: Vi er ikke skabt til at være alene, og helt tilbage til stammetiden har det været livsfarligt for os at blive udstødt socialt, så derfor giver det god mening med en smertereminder, når vi er blevet afvist i vores relationer: For millioner af år siden var du ganske enkelt død, hvis du var blevet udstødt – no wonder, at hele dit system reagerer med at skrue op for de indre faresignaler!
Men jeg er også overbevist om, at der er en vigtig personlig mening i at du har ondt i hjertet. Et budskab som lige præcis dit knuste hjerte bærer til lige præcis dig lige præcis nu. Og det budskab, som du bliver klogere af at lytte til (også selvom – nej, måske snarere i kraft af at budskabet ikke er nemt eller behageligt at tage ind…):
Hvad kan du lære af hjertesmerte, spørger du måske selv om. Inderst inde kender du svaret: For hvad kan netop du lære netop her om dig selv, som vil hjælpe dig i dine relationer fremover? Både når det gælder din indre relation til dig selv og til andre mennesker er det jo sandt, at der er indsigt, som du kan tage med dig i form af nuancer i dit indre univers af erfaringer, overbevisninger og forestillinger.
Den måde du bearbejder din historie på, farver de briller, du fremover vil se verden med. Det gælder også dette kapitel af historien, og også selvom du gerne havde skrevet en anden slutning
Den måde du bearbejder din historie på, farver de briller, du fremover vil se verden med. Det gælder også dette kapitel af historien, og også selvom du gerne havde skrevet en anden slutning. For du kan næppe ændre slutningen – men du kan godt ændre hvordan du forholder dig til og agerer i forhold til slutningen. Og når du ændrer din forholdendig, så ændrer din opfattelse sig – og så føleger følelserne med. Promise! Så sørg for at huske de varme toner, ikke kun de bitre og kolde. Og vær god ved dig selv – det er naturligt, at du har kaos indeni, når du har kærestesorg, for også rent neurokemisk er der (som du nu ved) oprør i dit system.
Vær god ved dig selv
Med “god ved dig selv” mener jeg ikke at du i månedsvis skal leve af chokoladeis, pizza og Netflix- binge watching, men snarere at du bør være opmærksom på at fylde dig med det, der i virkeligheden har værdi for dig (og som godt indimellem kan være chokolade, men som på hverdagsbasis selvfølgelig er noget ganske andet…):
- Hvad har du fysisk brug for, som nærer dig? Grøntsager, dagslys, nattesøvn og motion er værd at overveje, også selvom dybe centre i din hjerne nærmest skriger på sukker i rå mængder. Og spiser du sukker – så vælg god kvalitet;))
- Hvilke relationer har du brug for, som nærer dig? Fald ikke i fælden med helt at isolere dig – du har brug for tid med dig selv, men også brug for relationer, der gør dig godt. Det har alle mennesker.
- og ikke mindst…Vær opmærksom på tonen, du taler til dig selv i: Er din indre dialog blid og nænsom i den her svære tid, eller er du harsk og hård i måden, du taler til dig selv på?
Tiden læger desværre ikke alle sår
I de fleste tilfælde heler både fysisk smerte og hjertesmerter – med tiden. Men det sker ikke altid, desværre. Om fysiske smerter ved vi, at de i visse tilfælde kan blive kroniske, hvilket betyder, at selvom kroppen er helet, er smerterne der stadig. Vi ved, at når man har kroniske smerter er aktivteten i hjerne afgørende anderledes end når man har akutte smerter. Og det er almindelig anerkendt, at man bliver påvirket både fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og socialt af at have kroniske smerter. Derfor kræver kroniske smerter specialistbehandling af fagfolk, som kan komme hele vejen rundt om sammenhænge i krop og sjæl.
Hjertesmerter heler også oftest af sig selv – med tiden. Også selvom det bestemt kan være svært at tro på, imens du mærker vægten af dit knuste hjerte. Fat mod – for tiden læger de fleste sår, og alle os som har været hvor du er, bærer håbet for dig: Vi ved, at det er sandt, fordi vi er mange, som har prøvet det
Ligesom det er sandt, at en brækket ben heler, ligeså sandt er det, at et knust hjerte heler.
Undtagen når det ikke er sandt.
…Ligesom det er sandt, at en brækket ben heler, ligeså sandt er det, at et knust hjerte heler.
Undtagen når det ikke er sandt – for hjertesmerter heler ikke altid sig selv, lidt ligesom fysiske smerter heller ikke gør. For i nogle tilfælde er det som om, at processerne indeni et menneske går i hak eller kortslutter. Det betyder, at selvom tiden går, får du det ikke bedre.
Fuldstændig ligesom med fysisk smerte gælder det for hjertesmerte og andre smerter i sind og sjæl: Hvis din heling ikke fjerner din smerte, bør du søge hjælp hos en fagspecialist. En som kan hjælpe dig med at skabe ro indeni, og bryde nogle af de indre broer i dig, som måske gør at du er gået i stå eller bevæger dig i ring i stedet for at bevæge dig frit fremad. Min erfaring er, at hypnoseterapi er en væsentligt redskab her. I hypnoseterapien kan du genfinde din indre og styrke din ro, og fra en indre ro vokser nye muligheder, nye ressourcer, nye veje at gå, nyt liv. Hos nogle udvikler hjertesorgen sig nærmest til en usund afhængighed, altså en slags indre fejlkobling hvor du kan længes efter et (falsk) billede af det som ikke længere er – også her er det min erfaring, at hypnoseterapi er en værdifuld hjælp, der gør det nemmere for dig at give slip, så du kan gå videre i dit liv.
Hos mig forudgås hypnosen altid af terapeutisk samtale.
Tør du se på, hvad du har mistet?
Måske er det nemmere at forholde sig til et brækket ben – men det er lige så sandt når det er hjertet, der er brækket itu: At leve med smerter kan medføre et behov for at kigge indad: For hvad betyder det for din identitet, at du i længere tid har ondt? Hvem er du, når du har ondt – og er der dele af “gamle dig”, som du sørger over? Har du brug for klarhed, så hjælper jeg dig gerne med at finde dit indre overblik.
Specialist i sammenhænge i hoved, krop og følelser
I min smerteklinik ser jeg børn, unge og voksne, som har ondt i kroppen eller i sjælen. Jeg har en lang faglig baggrund i uddannelser som gør, at jeg kommer hele vejen rundt både om de sammenhænge der er i dig, både fysisk, mentaltog følelsesmæssigt: Jeg er fysioterapeut, nlp-terapeut, hypnoseterapeut, kraniosakralterapeut og netop igang med afsluttende speciale i smertebehandling som psykoterapeut.
Du kan læse mere om min smerteklinik her.
Har du brug for hjælp? Så er du meget velkommen til at kontakte mig. Du finder mig også nemt på Instagram og facebook, hvor du sådan lidt på afstand kan danne dig et indtryk af, om det jeg står for matcher dig og det sted i livet, hvor du er lige nu. Der kan du også se, hvordan jeg har hjulpet andre mennesker igennem svære kapitler på deres vej.
God heling
Kærlig hilsen,
Helle
Links:
This is your brain on heartbreak
3 surprising ways heartbreak impacts on your brain
To the brain, getting burned, getting dumped feels the same
Can you die of a broken heart – and other questions
Smertevidenskab – en ny forståelse af smerter
Why does your heart or chest hurt when you are emotionally sad
The pain is real. 8 scientific effects heartbreak has on the body
Helle Rechter, smerteklinik – for sammenhænge i både krop, følelser og sind
(Foto: Unsplash, Kelly Sikkema)