“Det har været gode nætter, siden vi så dig sidst,” siger den meget unge klients mor lettet. “Der har faktisk ingen Night terror været…”
Hvis du er småbørnsforælder, så har du formentlig hørt om #nightterror.
Måske har du endda selv været der: Om natten, med et fuldstændigt ulykkeligt barn – i halve eller hele timer?
På dansk hedder fænomenet søvn-rædsel og opstår hos børn typisk under 6 år.
Viden om night terror
Vi ved, at fænomenet optræder især i overgangen fra en søvnfase til den næste, men ved ikke præcis hvorfor nogle børn oplever rædsel lige der. Et fysiologisk endnu ikke færdigmodnet nervesystem tilskrives af nogle at være en årsag. Andre påpeger, at for nogle børn optræder night terror især i perioder med feber, søvnmangel, stress eller følelsesmæssig indre konflikt.
Night terror er ikke almindelige mareridt
Night terror eller på dansk natterædsel adskiller sig væsentligt fra mareridt: Barnet ser vågent ud, og vi ved fra forskning, at night terror optræder i de søvnfaser hvor der ikke er REM-søvn, hvorimod mareridt netop optræder i de søvnfaser hvor der er REM (som står for Rapid Eye Movement). Det er også karakteristisk for night terror, at dit barn næste morgen slet ikke kan huske, vad der er foregået under natterædslen. Min indstilling er, at det er en god ide som forælder at lade det blive ved det, så du ikke foruroliger dit barn.
…når dit barn har night terror…:
Night terror rammer typisk barnet relativt kort efter han/hun er faldet i søvn; 30-90 minutter er typisk. Barnet sætter sig ofte op i sengen, og ser vågen ud men er meget ked af det eller bange. Der kan derfor være hurtig puls, koldsved, udvidede pupiller og generelt høj muskelspændthed i den lille krop.
I realiteten er dit barn ikke vågent – det er derfor, du ikke kan komme i reel kontakt med ham/hende.
Undgå at forsøge at vække dit barn, og undgå at tænde skarpt lys – tal i stedet blot beroligende og stille, indtil anfaldet går over og den lille sover videre.
Night terror er ikke farligt – men det er væmmeligt at være vidne til. Du kan læse mere om night terror i denne danske artikel skrevet af en læge.
Erfaringer med behandling af night terror
Mange forældre vælger tid & tålmodighed som vejen ud – og det virker, med tiden: Night terror vokser dit barn sig fra, efter en periode. Desværre kan ingen forudsige periodens længde, heller ikke jeg.
Men hvis du er knap så tålmodig når dit barn er i rædsel, så er der andre mulige veje at gå i forsøget på at hjælpe dit barn ud af night terror:
I min klinik har jeg gentagne gange set night terror forsvinde helt eller blive væsentligt mindsket, hos børn i alderen ½ til 8 år.
En mulig forklaring på den erfaringsmæssigt gode effekt af behandlingen hos mig er, at behandlingen på briksen betyder, at kroppens stressniveau sænkes og følelsesmæssige spændinger, der har været fastlåst i kroppen, løsnes blidt.
Når følelser er årsag til night terror
Som tidligere nævnt mener nogle fagfolk, at underliggende svære følelser, indre konflikter og stressperioder kan påvirke eller udløse night terror: Hvis barnet er under stress eller har det følelsesmæssigt svært og er mindst 3 år gammel, er det vigtigt at løsne de bagvedliggende dynamikker i tanker og følelser, som kan stresse krop og nervesystem. Jeg anvender her forskellige terapeutiske indfaldsvinkler som du kan læse om på min hjemmeside og blog: For eksempel om Bi-mesteren Bøllebob eller om drengen der var Vred som Hulk . Du kan også læse om hvordan børn kan træne sig glade i min klinik.
Eller måske er du nysgerrig på min tilgang til smertebehandling af børn?
Foto: Unsplash, @kahfiara