Blog

I min klinik ser jeg ofte børn med vokseværk. Med hvad er vokseværk – hvad skyldes det og er farligt?

 

Præcis årsag til vokseværk er ukendt

Lægevidenskaben har ikke et klart svar på, hvad vokseværk skyldes. Mange læger mener, at det slet ikke har at gøre med at barnet vokser. Nogle mener, at vokseværk ses hyppigere hos hypermobile børn, og andre mener, at vokseværk ses særligt hyppigt hos børn med platfodstendens. Min faglige holdning er, at der i de tilfælde ikke er tale om “ægte” vokseværk, men netop om smerter relateret til enten hypermobilitet eller fejlstilling i fod. Og blandt de mange børn med vokseværk, som jeg ser i min klinik, finder jeg typisk hverken fejlstillinger eller hypermobilitet.

Andre læger mener, at vokseværk ses hyppigere hos børn som er særligt sensitive. Min erfaring her er, at mange særligt sensitive børn også er særligt smertefølsomme (og at mange i øvrigt vokser sig fra denne øgede smertefølsomhed). Til disse børn giver det generelt god mening at give behandling, som bringer balance i nervesystemet og afstresser barnets indre sammenhænge – og her har jeg god erfaring med kraniosakralterapi.

Men til langt størstedelen af de børn, som jeg ser i klinikken, er der ikke 1 årsag, jeg kan udpege. Der er jeg, kan man jo så konkludere, på linje med international forskning.

 

Vokseværk hos børn i alderen 3-12 år

Vi ved, at vokseværk optræder hyppigst hos børn i alderen 3-12 år, i perioder, og oftest anfaldsvist i 10-30 minutter eller længere. Nogle opgørelser mener, at cirka 20 procent af børnene har vokseværksmerter. Og det kan gøre ret ondt …
Mange forældre har forsøgt sig med blandt andet Panodil, inden de kommer hos mig. For man bliver ulykkelig af at se sit barn have ondt – det er forfærdeligt at være magtesløs lige der. Jeg har som sådan intet imod Panodilløsningen ved sjældne lejligheder, når smerterne topper – men jeg vil foreslå, at I først derhjemme afprøver, om dit barn kan lindres med let massage og med almindelige udspændingsøvelser. Og hvis smerterne ikke generelt er væk efter en kort periode (på 2-3 uger max), så skulle I måske overveje at prøve behandling hos mig?

 

Vokser man sig fra vokseværk?

Det korte svar er: ja. Vokseværk er ufarligt og forsvinder af sig selv, også uden at du gør noget ved det. Men  det kan tage lang tid, desværre…

 

Kan vokseværk behandles?

Det er min erfaring, at vokseværk ofte kan lindres markant. I min klinik behandler jeg ved blide stræk af sammenhængen i anatomien: I bindevæv i og omkring muskler, og i knoglehinder.

Behandlingen er smertefri, og som ved al anden behandling hos mig gælder det: Hvis det jeg kan er en væsentlig del af løsningen, er der klar bedring på de første 3 behandlinger.

Hvornår skal du søge læge?

Smerter kan naturligvis have mange årsager, og langt de fleste er fuldstændig uskadelige. Men hvis dit barn halter, eller hvis dit barn generelt mistrives, anbefaler jeg, at I søger læge.

 

Foto: Unsplash, Sven Brandsma

Helle er højt specialiseret i krop-psyke sammenhænge og i integreret manuel behandling af indre anatomiske sammenhænge, som inkluderer både bevægeapparat, kar- og nervesystem samt det viscerale system. Helle er autoriseret fysioterapeut og psykoterapeut. Hun har et dobbelt masterniveau i NLP og hypnoterapi og desuden en international eksamen som kraniosakralterapeut.

Leave a Comment: